15.000 fietsers voor Ronde van Vlaanderen

Morgen is het aan de profs, maar vandaag al reden ongeveer 15.000 wielerliefhebbers hun eigen Ronde van Vlaanderen. Vanochtend vroeg vertrokken al zo’n 4.000 wielertoeristen op de Grote Markt van Brugge voor de volledige afstand van 244 kilometer. De overige deelnemers kiezen voor de andere twee afstanden: 74 of 132 kilometer. Het slechte weer speelde hen parten. De kasseien waren spekglad en vooral op de hellingen is dat heel gevaarlijk, zeker op de Koppenberg. 

Door het slechte weer hebben vanochtend meer deelnemers dan verwacht voor de kortere afstanden gekozen. "Ongeveer 400 tot 500 deelnemers hebben deze morgen geopteerd voor een kortere afstand", zegt Chris Vannoppen, woordvoerder van de organisatie. "Zij zouden normaal de volledige afstand van 244 kilometer rijden." Uiteindelijk gingen nog steeds meer dan 4.000 deelnemers van start in Brugge, voor de volledige afstand. De overige 11.000 deelnemers vertrokken vanuit Oudenaarde, voor 74 of 132 kilometer.

De wielertoeristen moeten dit jaar niet alleen met het parcours afrekenen, maar ook met het slechte weer. "Het regent, het is koud en er is veel wind", zegt Vannoppen. "We zijn voorbereid op veel verkleumde deelnemers aan de finish."

Minister Alexander De Croo stond aan de start:

Ook andere deelnemers sturen hun foto's de wereld in: