6 maanden cel voor valse wielerarts

De Gentse Daniël De Martelaere, die zich ten onrechte uitgaf voor arts en zo in 2011 aan de slag kon bij wielerploeg Vacansoleil, is daar nu voor veroordeeld. De man kreeg zes maanden cel met uitstel en een boete van 12.000 euro. Hij stelde zichzelf voor als een gerenommeerd dokter, die onder andere in de VS had gestudeerd, maar eigenlijk beschikte hij niet over een diploma.

Als ploegarts bij het Nederlandse Vacansoleil behandelde de man verschillende renners, zoals Stijn Devolder, Dieter Verleyen en Thomas De Gendt. Hij moest verschillende keren hun bloeddruk en pols meten, bloedanalyses uitvoeren en zelfs het bloedpaspoort van sommige renners in orde brengen. Tijdens de Tour de France diende hij dat jaar ook een injectie toe aan De Gendt.

De renners maakten zich echter zorgen, omdat al snel duidelijk werd dat de man weinig afwist van geneeskunde. Bovendien waren er in juni 2011 problemen met de bloedtesten die De Martelaere had laten uitvoeren tijdens de Ronde van Zwitserland. Het laboratorium meldde toen dat die testen niet waren gecertificeerd door een echte dokter.

De Belgische wielerbond had zich in deze zaak burgerlijke partij gesteld, maar kreeg enkel een symbolische euro schadevergoeding. Jan Van den Berghe, de voorzitter van de rechtbank, stelde zich vragen bij het feit dat de man zo gemakkelijk als ploegarts kon werken. “De wielerbond levert dus licenties af zonder diploma’s te controleren”, aldus Van den Berghe.