Kristoff wint eerste rit De Panne-Koksijde

De Noor Alexander Kristoff (Katusha) heeft vandaag de openingsetappe in de 39e editie van de Driedaagse De Panne-Koksijde (2.BC) gewonnen. Hij won in de sprint van Jens Debusschere en Stijn Devolder.

Een zestal met Debusschere, de Deen Lars Bak, Sean De Bie (alle drie Lotto-Soudal), het Noorse Katusha-duo Kristoff en Sven Erik Byström, en Devolder (Trek) verzorgde de finale. Na 201,6 kilometer tussen De Panne en Zottegem sprintte Kristoff sneller dan Belgisch kampioen Debusschere. Devolder, eindwinnaar in 2005, mocht als derde mee het podium op. De Bie werd vierde. De top vijf werd vervolledigd door Bak.

De openingsrit werd de eerste twaalf kilometer geneutraliseerd. Niet door de slechte weersomstandigheden, waarvan het peloton de voorbije dagen veel last had, maar omdat de organisatoren geen risico's wilden nemen op de ietwat smallere wegen en omdat er een spoorwegovergang in de aanvangsfase van de koers was opgenomen. Door de meewind naar Zottegem legden de renners in het eerste wedstrijduur al 56 kilometer af.

Een eerste uitval met Jonas Rickaert, Emiel Vermeulen, Kevin Hulsmans, Jonathan Dufrasne, Shane Archbold, Enrico Barbin en Eduard Grosu was net voor het eerste uur al gestrand. Dat was het sein voor Jens Debusschere, Jarl Salomein, Michael Reihs en Nelson Oliveira om hun kans te wagen. Op zowat 54 kilometer van de eindmeet leek de vlucht met vier erop te zitten, maar Debusschere en zijn teamgenoot Bak spartelden nog tegen. Zij begonnen aan de laatste plaatselijke ronde, 44,5 kilometer lang, met een voorsprong van 0:13 op de grote groep. In het peloton hield men even de benen stil, zodat de voorsprong van de twee leiders op de Haaghoek, met nog 33 kilometer te rijden, opnieuw was opgelopen tot een minuut.

In de afzink van de Berendries trokken Stijn Devolder, Sean De Bie, Sven Erik Byström en Alexander Kristoff in de tegenaanval. Zij sloten op 20 kilometer van de finish voorin aan en zo kregen we zes leiders. Die begonnen aan de Eikenmolen, de voorlaatste helling van de dag op 8,5 kilometer van de meet, met nog 0:45 op het peloton. Bradley Wiggins ging zich in hoogsteigen persoon met de zaak bemoeien en knabbelde met steun van de mannen van Astana nog wat van de achterstand af.

Voorin bleef men echter fiks doorgeven, waardoor het zestal mocht sprinten voor de ritzege. Daarin haalde Kristoff het vlot van Debusschere en Devolder. Kristoff is meteen ook de eerste leider in deze Driedaagse. Morgen staat de tweede etappe op het programma, een rit over 217,2 kilometer tussen Zottegem en Koksijde. Vorig jaar ging de eindzege naar Guillaume Van Keirsbulck.