Pakkende terugkeer Serena na boycot

Tennisster Serena Williams heeft vannacht na veertien jaar afwezigheid een emotionele comeback gemaakt op het WTA-tennistoernooi van Indian Wells. De Amerikaanse werd in 2001 in de finale tegen Kim Clijsters uitgejouwd vanwege haar huidskleur en zwoer nooit nog terug te keren naar Indian Wells. Nu werd ze op hartverwarmende manier onthaald door het publiek in Californië. Ze won bovendien haar eerste wedstrijd.

Williams had in 2001 naar eigen zeggen een van de minst leuke momenten uit haar carrière beleefd in Indian Wells. In de finale van 2001 tegen Kim Clijsters kreeg ze continu boegeroep over zich heen, wat door Williams werd geïnterpreteerd als racisme. Dat jaar kregen de zussen Serena en Venus bakken kritiek over zich heen tijdens het Amerikaanse toernooi. Zo gaf Venus in de halve finale tegen haar zus forfait, voor velen om Serena te sparen voor de finale tegen Clijsters. Uiteindelijk werd de Amerikaanse continu uitgejouwd in die finale, die ze overigens wel won van Clijsters. Sindsdien volgde een jarenlange boycot door de Williams-zusjes, tot Serena onlangs haar deelname aan de editie van 2015 bevestigde.

Bij haar wederoptreden kreeg de 33-jarige Williams meteen een staande ovatie van het uitzinnige publiek, waarna ze haar tranen de vrije loop liet. "Ik wist echt niet waar ik me aan mocht verwachten", klonk het na afloop, "maar deze ontvangst had ik nooit verwacht. Ik werd overwelmd door al mijn emoties, maar de reactie van het publiek deed wel enorm veel deugd. Dit was een van de mooiste momenten uit mijn carrière. Ik had soms het gevoel dat ik het toernooi al gewonnen had. Dat ik hier vandaag sta, is al een overwinning. Niet alleen voor mij, maar ook voor vele anderen".

Williams, die als topreekshoofd vrij was in de eerste ronde, moet in de derde ronde de baan op tegen de Kazachse Zarina Diyas (WTA 32). "Ik verwacht nog veel emoties en het zal tot het volgende toernooi (Miami) duren vooraleer ik weer ontspannen zal zijn", meldde Williams.