Slechtste ploeg ter wereld wint match

Bhutan, het land met de voetbalploeg die op de allerlaatste plaats van de FIFAwereldranglijst staat, heeft gisteren eindelijk een wedstrijd voor de WK kwalificatiecampagne gewonnen. Het won van Sri Lanka met 1-0, waarbij het doelpunt in de 84e minuut gemaakt werd. De laatste keer dat de ploeg nog een wedstrijd won was in 2006.

Volgens de ploeg zelf was het een “historisch moment”.  De grootste krant in Bhutan sprak ook meteen over een “enorme overwinning” van Sri Lanka. Die ploeg staat namelijk op 174e plaats in de FIFA-lijst, terwijl zij 35 plaatsen lager staan op de 209e plaats. Het was bijna tien jaar gelden dat er nog eens een wedstrijd gewonnen werd door Bhutan.

Hoe groot de overwinning voor Bhutan, zo groot ook de vernedering voor Sri Lanka. Zij werden namelijk ingemaakt door de slechtste ploeg ter wereld. De voorzitter van de Srilankaanse voetbalfederatie probeerde zich nog te verdedigen door te zeggen dat er een heel jong team was opgesteld met spelers rond de 25 jaar. Er werd eveneens beloofd dat ze van plan zijn in de terugwedstrijd de  “rollen om te draaien”.

Bhutan telt 700.000 inwoners. De nationale sport is boogschieten.