Boonen na val out voor rest voorjaar

Tom Boonen zal na een zware val tijdens de eerste etappe van Parijs-Nice de voorjaarsklassiekers moeten missen. De renner van Etixx- Quick.Step moest opgeven na een zware valpartij op slechts een kleine twintig kilometer van de finish. De ligamenten en spieren in zijn linkerschouder zijn gescheurd en verrokken. De revalidatie van zo'n blessure duurt langer dan een schouderbreuk, waar eerst voor gevreesd werd. Boonen zal drie tot zes weken moeten revalideren, wat betekent dat hij zeker out is voor de wielerwedstrijden dit voorjaar. Het is als het derde pechjaar voor de renner.

Boonen moest op een twintigtal kilometer van de eindmeet hard remmen en raakte daarbij het wiel van Nikolas Maes, die voor hem reed. "Op een gegeven moment was er een opstopping en moesten we met een pak renners in de remmen. Tom reed achter me en kwam ten val", vertelde Maes na de wedstrijd. 

Er werd gevreesd voor een linkersleutelbeenbreuk, maar het bleek om zware scheuren en verrekkingen van zijn spieren en ligamenten te gaan. Volgens ploegarts Yvan Van Mol is dat zelfs erger dan een breuk. "Het gewricht is tussen de schouder en het sleutelbeen stevig beschadigd. De spieren en ligamenten zijn ernstig gescheurd en verrokken", aldus de ploegarts. "Het is een blessure die vaak voorkomt na een zware val. Het is een ernstige blessure, waarvan het herstel langer aansleept dan een gewone sleutelbeenbreuk. Dat weet ik ook uit ervaring. Het is dezelfde blessure die Mark Cavendish opliep in de openingsrit van de Tour de France en Zdenek Stybar bij zijn val in Ardooie. Dinsdag onderzoeken we Boonen in België om na te gaan of een operatie nodig is."  

Boonen moet nu weer de voorjaarsklassiekers missen. In 2013 moest hij al opgeven door een valpartij in de Ronde Van Vlaanderen en vorig jaar kreeg zijn vriendin een miskraam vlak voor Milaan- San Remo. Het is dus zijn derde pechjaar op rij. "Ja, het is enorm jammer voor hem", zegt Van Mol. "Hij is zwaar ontgoocheld. Het is niet alleen een fysieke, maar ook een harde mentale klap."

Vandaag was de eerste etappe van de ‘Koers naar de Zon’. De renners moeten vandaag een afstand van 192 kilometer afleggen tussen het Franse Saint-Rémy-lès-Chevreuse  en Contres.  Alexander Kristoff, van Katusha, was de snelste in een massasprint en mocht de overwinning op zijn naam schrijven. De Fransen Nacer Bouhanni en Bryan Cocquard sprintten naar de dichtste ereplaatsen. De wedstrijd duurt nog tot zondag.