Stannard klopt Etixx-trio in Omloop

Ian Stannard heeft de Omloop Het Nieuwsblad, de opener van het Vlaamse wielerseizoen, gewonnen. De Brit van Sky klopte in de finale een drietal van Etixx-QuickStep. Terpstra werd tweede, Boonen derde.

Voor de start van de Omloop werd vooral op één man gefocust: Greg Van Avermaet. Hij was vanochtend in opspraak gekomen doordat de Belgische Wielerbond hem officieel verdenkt van dopinggebruik bij 'ozondokter' Mertens. BMC, het team van Van Avermaet behoudt echter het vertrouwen in Van Avermaet, die dus kon starten.

Na de traditionele lange vlucht barstte de finale open op de Taaienberg, waar Tom Boonen traditiegetrouw een eerste bommetje gooide. Sep Vanmarcke had net daarvoor pech, maar kwam even later knap opnieuw aansluiten.

Met nog iets meer dan 40 kilometer te gaan, ontstond een kopgroep van zo’n acht renners. Vanmarcke gaf een ijzersterke indruk, maar werd opnieuw achteruit geslagen door pech. Tom Boonen en zijn Etixx-QuickStepploegmaats maakten van de gelegenheid gebruik om met z’n drieën weg te rijden. Alleen Skykopman Stannard was mee met Boonen, Terpstra en Vandenbergh.

In de achtergrond was Vanmarcke opnieuw gaan aanvallen. Hij kreeg Van Avermaet en Stybar mee. Ondanks een langgerekte achtervolging kwam het drietal echter niet bij de kopgroep.

Daar leken de jongens van Etixx het te gaan waarmaken, maar Stannard kon een aanval van Boonen in de laatste vijf kilometer met verve counteren. Alleen Terpstra kwam nog op het wiel van de sterke Brit, maar in de spurt was Stannard de sterkste. Een moegestreden Boonen eindigde op enkele seconden derde.  Vandenbergh werd als derde man van Etixx-QuickStep vierde, maar het team van Patrick Lefevere was toch de verliezer van de dag.