Greg Van Avermaet verdacht van doping

Greg Van Avermaet (29) wordt officieel verdacht van dopinggebruik. Donderdag kreeg de topfavoriet voor de Omloop Het Nieuwsblad te horen dat hij op vrijdag 13 maart moet verschijnen voor de dopingcommissie van de Wielerbond. Het bondsparket verdenkt hem ervan verboden injecties met recuperatiemiddelen te hebben gekregen van "ozondokter" Chris Mertens. Dat berichten Het Nieuwsblad en De Standaard zaterdag. BMC, het wielerteam van Van Avermaet, neemt voorlopig geen actie tegen de renner.

Van Avermaet ontkent elke vorm van dopinggebruik. Zijn advocaten gaan voor de vrijspraak, maar volgens de informatie van de kranten riskeert hij toch twee jaar schorsing. Van een positieve dopingplas is geen sprake. Hij wordt ook niet verdacht van zwaar dopinggebruik, zoals het gebruik van epo of anabolica. De vermeende feiten dateren van voor 2011. Een betrouwbare bron vergelijkt zijn situatie met die van veldrijder Laurens Sweeck. Zelf weigerde de BMC-renner vrijdag te reageren aan de kranten.

BMC blijft Van Avermaet steunen

Van Avermaet staat vandaag wel gewoon aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad. Zijn wielerploeg BMC heeft vanochtend een verklaring verspreid waarin het team zegt dat Van Avermaet voolopig niet geschorst wordt. "De Belgische wielerbond heeft ons op de hoogte gebracht van het onderzoek naar Greg Van Avermaet", schrijft BMC. "Er is een intern onderzoek bezig, maar op dit moment wijst niets erop dat de regels zijn overtreden. Op dit moment wordt dan ook niet de beslissing genomen om Van Avermaet te schorsen."

"We weten dat Van Avermaet een behandeling heeft gekregen bij dokter Mertens", zegt BMC nog. "Maar we zijn niet op de hoogte dat één van die behandelingen in strijd was met welke regels dan ook. Gebaseerd op de info waarover we op dit moment beschikken, blijt Van Avermaet dus actief."