Belgische turnbond wordt 150 jaar

De Koninklijke Belgische turnbond viert dit jaar zijn 150-jarig bestaan. Daarmee is het de oudste sportfederatie van België. De federatie zal daarom het hele jaar door evenementen organiseren. De bond heeft bijna 130.000 aangesloten leden, die aan artistiek, acrobatisch of ritmisch turnen, trampolinespringen, tumbling, aerobics of fitness doen.

De Koninklijke Belgische turnbond werd in 1865 opgericht door Nicolas Cuperus. Die richtte mee de Internationale Turnfederatie op en werd meteen ook de eerste voorzitter daarvan.

Normaal gezien zijn de Franstalige en de Nederlandstalige takken van de bond gescheiden en organiseren ze elk hun eigen activiteiten en evenementen. Dit jaar zullen ze echter samen verschillende evenementen organiseren. De eerste activiteit wordt de ‘Gym Family Day’ in pretpark Walibi op 25 mei.

De laatste jaren stijgt het aantal jongeren dat gaat turnen in Brussel en Wallonië. Voorheen waren het vooral de Vlaamse jongeren die belangstelling toonden voor de sport. Dat kwam voornamelijk omdat de media er in Vlaanderen meer aandacht aan geeft.

Verder zijn er dit jaar ook nog wat kampioenschappen waarop de Belgische turntoppers hun kunnen laten zien. Op 28 en 29 maart vinden de Belgisch kampioenschappen artistiek turnen plaats en van 15 tot 19 april het Europees kampioenschap artistiek turnen in Montpellier.