Cavendish pakt slotrit en eindwinst

Mark Cavendish (Etixx-Quick.Step) heeft de laatste etappe in de Ronde van Dubai (2.BC) op zijn naam geschreven. De Brit haalde het zaterdag na 123 km van Dubai naar Burj Khalifa in de massasprint van Elia Viviani (Sky) en Juan José Lobato (Movistar). Ook de eindzege gaat naar de Manx Express.

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege ontsnapping die na negen kilometer vorm kreeg. Daniel Oss, Francisco Mancebo, Manuele Boaro, Marco Canola en Maciej Paterski sprokkelden een voorsprong van maximum 3,5 minuut bij elkaar.

Drie ploegen sloegen de handen in elkaar om het gat te dichten. Etixx-Quick.Step voor Cavendish, Sky voor Viviani en Giant-Alpecin voor de leider in de stand John Degenkolb. Op zes km van de streep werden de vluchters ingerekend en bereidde het peloton zich voor op een massasprint.

Etixx-Quick.Step zette een treintje op en Cavendish werd perfect gepiloteerd naar de meet. Hij rondde het ploegwerk af en haalde het voor Viviani en Lobato. John Degenkolb, ritwinnaar van vrijdag en leider in de stand, finishte pas als negende en verliest daardoor zijn leiderstrui.

Voor Cavendish is het zijn tweede zege in de Ronde van Dubai, na ook winst in de openingsetappe, en zijn derde zege van het seizoen. Hij pakt ook het eindklassement en telt daarin zes seconden voorsprong op John Degenkolb. Juan Jose Lobato vervolledigt het podium.