Liboton gestraft voor scherpe kritiek

De Belgische wielerbond heeft voormalig wereldkampioen Roland Liboton (57) gestraft voor zijn scherpe uitspraken na het WK veldrijden in Tabor. Hij staat op non-actief en mag dus voorlopig geen veldritparcours meer keuren. “Wij willen niet nog meer commotie tussen Roland, de renners en de bondscoach”, vertelt de bond aan Het Laatste Nieuws. “Er is na het WK te veel gezegd en daarom houden we Roland tijdelijk weg uit het veld. We willen de situatie laten koelen.”

Liboton zei in Het Nieuwsblad dat hij “gedegouteerd” was. Hij verwijst onder meer naar de verkeerde fietskeuze van Wout Van Aert en de foute bandenkeuze van Eli Iserbyt. Ook Sven Nys werd niet gespaard. Volgens Liboton reed Nys meer achteruit dan vooruit en had hij beter zijn plaats aan een jongere renner overgelaten. Liboton was ook niet te spreken over het discotheekbezoek van enkele renners na het WK.

Geen excuses

Liboton kreeg gisteren te horen dat hij zich moest excuseren bij de renners, maar dat weigerde hij. Daarna werd zijn job bij de bond tijdelijk geschrapt. Liboton zal dus voorlopig geen veldritparcours meer controleren.