Clubs sloten deal met fiscus voor miljoenen

Meerdere eersteklasseclubs hebben in alle stilte een deal gesloten met de fiscus. Sinds 2008 betaalden de meeste clubs geen belastingen op de riante inkomsten voor tv-uitzendrechten die ze opstreken. Intussen sloten onder meer Club Brugge, AA Gent en Waasland-Beveren al een deal met de belastinginspectie waardoor ze niet meer vervolgd kunnen worden. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

Voetbalclubs die onder het statuut van een vzw werken, moeten in principe 15 procent belastingen betalen op de tv-inkomsten die ze via de Pro League van Telenet en Proximus krijgen. De BBI ontdekte enige tijd geleden dat die clubs jarenlang geen cent belastingen op de tv-rechten hebben betaald. Het gevolg is dat de fiscus, minstens sinds 2008, enkele miljoenen euro's aan belastingen van de voetbalclubs heeft mislopen.

Fikse bedragen

De belastinginspectie pikt dat uiteraard niet en heeft het voorbije anderhalf jaar met de clubs proberen te bemiddelen om de belastingschuld terug te betalen. Voor bepaalde clubs zou het over fikse bedragen kunnen gaan.