Rel rond financieel wanbeleid bij KBVB

De voetbalbond heeft vorig jaar 200.000 euro verlies gemaakt. Volgens een interne audit ligt de oorzaak bij ernstig financieel geknoei aan de top. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De voetbalbond maakte maar liefst 1,4 miljoen euro winst tijdens de lucratieve campagne in Brazilië. Toch beëindigde de bond 2014 met een financiële kater. Die bevinding zet kwaad bloed bij de clubs, die voorlopig weigeren om de jaarrekening van de bond goed te keuren. Zij waren deze zomer al verbolgen over de hoge kosten van het WK. Toen vergat de bond een hotel te annuleren, wat een factuur van 300.000 euro opleverde.

Fiscale constructies

Het topje van de ijsberg, blijkt nu uit de audit. Er vielen vorig jaar wel meer hoge facturen binnen. Ook worden vraagtekens geplaatst bij bepaalde fiscale constructies met leden van het management en leden van de technische staf van de Rode Duivels. De clubs eisten al een nieuwe, grondigere audit.

Martens: "Verbolgen"

CEO Steven Martens heeft op de radio verbolgen gereageerd. "Ten eerste is het te betreuren dat een interne nota, die alleen maar gaat over onkosten, openbaar gemaakt wordt”, zei hij op Radio 1. "Ten tweede hebben we geen verlies gemaakt, maar 600.000 euro winst. Dat komt omdat je de financiën van de twee vleugels van de bond, de Vlaamse en Waalse, en de overkoepelende vleugel, moet samentellen. In het artikel worden de zaken verkeerd voorgesteld. Het gaat alleen maar over kosten, maar er zijn ook inkomsten. De Raad van Bestuur heeft enkele vragen gesteld en wij hebben daarop geantwoord. Het was al de bedoeling om over deze nota open te communiceren en dat ga ik nu ook doen. Ik gooi alle cijfers in het openbaar."

Martens spreekt van een politiek spel achter de schermen. Het is niet duidelijk of zijn positie in het gedrang komt. 

Martens heeft de cijfers van de KBVB van 2013-2014 online gezet.

Bekijk ze hier:

Cijfers 2013-2014 KBVB