Nadal uitgeschakeld in kwartfinale

De Tsjech Tomas Berdych (ATP-7) heeft op de Australian Open voor een verrassing gezorgd door in de kwartfinale ‘s werelds nummer drie Rafael Nadal uit te schakelen in amper drie sets. Het werd 6-2, 6-0 en 7-6 (7/5) na 2 uur en 13 minuten. Hij neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van de partij tussen Andy Murray (ATP-6) en de Australische thuisfavoriet Nick Kyrgios (ATP-53).

Record

Berdych verloor nog geen set in Australië. Het was al van 2006 geleden dat hij nog eens had kunnen winnen van Nadal. In de zeventien voorgaande onderlinge confrontaties moest hij telkens het onderspit delven voor de Spanjaard. Als hij vandaag ook had verloren van Nadal, dan was dat een nieuwe record in het mannentennis geweest.

“Slechte match”

Voor de 29-jarige Tsjech is het de vijfde keer dat hij de halve finales op een grandslamtoernooi bereikt. Ook vorig jaar stond hij in de halve finales in Melbourne. “Ik was echt klaar voor deze wedstrijd”, vertelde Berdych na afloop. “Ik had vandaag gewoon mijn dagje niet”, klonk het bij Nadal die er nog cynisch om kon lachen toen een journalist zijn wedstrijd wisselvallig noemde. “Het was niet wisselvallig, het was slecht. Je mag dat zeggen, dat is geen probleem.”

Operatie

Nadal won het tornooi in 2009 en 2012 en was vorig jaar nog verliezend finalist. In november onderging de Spanjaard nog een appendixoperatie. “Tegen iemand als Berdych moet je goed spelen. Hij is een uitstekende tennisser en vandaag was hij sterker”, besluit Nadal.