Meeusen mag toch naar het WK

Tom Meeusen mag dan toch meedoen aan het WK in Tabor. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft de niet-selectie van Meeusen, Bart Wellens en Laurens Sweeck vernietigd. Zij waren door de wielerbond niet geselecteerd omdat ze betrokken zijn in een vermeend dopingonderzoek. Volgens het BAS moet er bij de selectie echter enkel rekening gehouden worden met sportieve criteria. Maandag maakt de KBWB zijn nieuwe definiteve selectie voor het WK bekend. Intussen mogen Meeusen, Wellens en Sweeck alledrie deelnemen aan de Wereldbekermanche in Hoogerheide.

Meeusen, Wellens en Sweeck werden aanvankelijk geweerd uit de selectie voor Hoogerheide en het WK omdat ze genoemd worden in een onderzoek rond een dokter in Rotselaar, die zich specialiseert in de beruchte ozontherapie. Volgens de regels van de UCI mogen ze daarom niet deelnemen aan het WK en  wereldbekermanches.

Het trio stapte daarop naar het BAS om toch een selectie af te dwingen. Daar kregen ze nu gelijk: ze mogen alledrie deelnemen aan de WK-manche in Hoogerheide (omdat ze in de top vijftig van de UCI staan) en voor het WK mag de KBWB alleen sportieve criteria gebruiken.

Tom Meeusen is in ieder geval al zeker van deelname aan het WK, omdat hij in de top drie van de UCI-wereldranking staat. Als de wielerbond hem niet voor de deadline van vanmiddag 12 uur is ingeschreven, dreigt een dwangsom van 50.000 euro voor de Belgische wielerbond.

Voor Wellens en belofte Laurens Sweeck is het nog even afwachten. Zij mogen dus zeker deelnemen aan de Wereldbekermanche in Hoogerheide, komende zondag, maar weten pas maandag of ze meemogen naar het WK in Tabor.