Van der Poel wint in Diegem, Nys zakt weg

Mathieu van der Poel (BKCP-Powerplus) heeft zondagavond bij kunstlicht de Superprestige-veldrit van Diegem gewonnen. Op een besneeuwd parkoers finishte de 19-jarige Nederlander solo. Tom Meeusen kaapte voor de neus van Kevin Pauwels de tweede plaats weg. De wederoptredende Sven Nys finishte op 2:20 als zestiende.

Rob Peeters kwam niet aan de start in Diegem. De renner van Vastgoedservice-Golden Palace had te veel last van een verkoudheid en besloot na de opwarming forfait te geven voor de avondcross. Wel terug van de partij waren Klaas Vantornout, de drie voorbije wedstrijden afwezig wegens ziekte, en Sven Nys die één week rust nam na zijn tegenvallende prestaties van de voorbije weken.

Lars van der Haar ging het best van start op het snelle parkoers, gevolgd door Meeusen en Mathieu van der Poel. Ook Sven Nys was goed weg, maar zakte daarna wat terug. Kevin Pauwels kende een mindere start en raakte betrokken in een valpartij. Aan de materiaalpost werd hij in 45e positie gesignaleerd in de eerste ronde. Er stond de Kalmthoutenaar een lange achtervolging te wachten.

Vooraan domineerde een groepje van vijf renners met Meeusen, de broers David en Mathieu van der Poel, de Nederlander Corné van Kessel en de Duitser Philipp Walsleben. Nys kwam na de eerste ronde door op een dertiende plaats op 17 seconden van de koplopers. Pauwels telde toen bijna 40 seconden achterstand.

In de tweede ronde maakte ook Van der Haar de aansluiting vooraan. Het zestal maakte er een aantrekkelijke wedstrijd van en in de achtergrond maakte Pauwels een sterke indruk en schoof hij ronde na ronde op. In de vierde ronde maakte hij de aansluiting bij Nys, die hem niet kon volgen. Nys zou uiteindelijk op een zestiende plaats finishen. Vooraan kwam Lars van der Haar tot twee maal toe ten val en het was bij die laatste valpartij in de zesde van acht ronden dat de wedstrijd in een beslissende plooi viel.

Van der Poel reed weg, bouwde zijn voorsprong uit tot 22 seconden, nam in de laatste hectometers geen risico meer en schreed de finish over met een wheelie, drie seconden voor Meeusen. Pauwels werd knap derde na een indrukwekkende terugkeer. Van der Haar moest vrede nemen met een vierde plaats.

In de stand van de Superprestige nam Van der Poel de leiding over van Kevin Pauwels. Van der Poel heeft nu één punt voor op Pauwels en twee op Van der Haar. Ook Meeusen, op vijf punten vierde, kan nog aanspraak op de eindzege maken. Er staan nog twee wedstrijden op het programma: op 8 februari in Hoogstraten en op 14 februari in Middelkerke.