Sven Nys stapt tijdje uit competitie

Het gaat al een tijdje minder goed met Sven Nys. De Belgische kampioen laat nu weten dat hij voorlopig een tijdje stopt. Een drastische beslissing na zijn pijnlijke comeback in de veldrit van Essen.

Sven Nys (Crelan-AA Drink) finishte zaterdag in Essen op een dertiende stek, op bijna drie minuten van winnaar Wout Van Aert en verliest ook de leidersplaats in het klassement van de bpost bank trofee. "Het is gewoon niet goed", stelde Nys na afloop. "Dit klassement mag ik vergeten. Ik rijd op dit moment maar op vijftig procent van mijn mogelijkheden."

"Het is niet goed"

Twee weken geleden stapte hij in Overijse uit de wedstrijd en ging hij op zoek naar de oorzaken van zijn mindere prestaties. Die werden er niet meteen gevonden. Nys vertrok op stage naar Spanje en hoopte het tij te keren, maar ook in Essen draaide het niet zoals het moest. "Het is gewoon niet goed", oordeelde hij.

"Ik ben ook maar een mens"

Nys hoopt dat het terug goed komt, maar klonk ook een beetje fatalistisch. "Ik hoop het", zei hij, "maar dat is heel moeilijk in deze drukke periode." Na Overijse werd er gezocht naar oorzaken, een bloedanalyse gedaan en dergelijke meer, maar er werd niet meteen een reden gevonden voor zijn minder presteren. "Klopt, ik weet ook niet wat er scheelt en de vaststelling is dat het gewoon niet goed is. Ik ben ook maar een mens, ik heb de voorbije weken geprobeerd om alles te doen wat moest om goed te zijn vandaag, maar ik stel vast dat het gewoon nog altijd is zoals daarvoor: ik koers niet op mijn niveau."

"Ik weet niet wat doen"

Op de vraag hoe het nu verder moet moest Nys het antwoord schuldig blijven. "Ik weet ook niet wat ik moet doen nu. Rusten? Ik weet het niet. Ik kan niet meer doen. Ik weet niet wat er scheelt. Ik zal er mee moeten leren leven zeker", besloot hij. "Dat is niet plezant, maar ik kan niet meer doen dan mijn best. Ik kan gewoon niet sneller. Het is niet anders, c'est la vie."