Thiam en Courtois sporters van het jaar

Thibaut Courtois, doelman van Chelsea en de Rode Duivels, is zondag in het Plopsatheater in De Panne als eerste voetballer ooit verkozen tot Sportman van het Jaar. Atlete Nafi Thiam werd verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ze haalde het voor Delfine Persoon.

Courtois kreeg 466 punten achter zijn naam. Tennisser David Goffin, die na veel blessureleed helemaal doorbrak en twee ATP-toernooien won, werd tweede met 449 punten. Snelschaatser/skeeleraar Bart Swings werd derde met 193 punten. Swings nam voor België deel aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji en behaalde er onder meer een vierde plaats op de 5.000 meter en een vijfde plaats op de 10.000 meter.

De 20-jarige Thiam kreeg 527 stemmen achter haar naam en haalde het zo van de regerende WBC-, WIBF-, WIBA- en IBF-bokswereldkampioene Delfine Persoon (416 ptn), die eerder deze maand de Vlaamse Reus mocht ontvangen. Evi Van Acker (205 ptn) moest tevreden zijn met de derde plaats. Van Acker, die in 2012 al verkozen werd tot Sportvrouw van het Jaar, pakte dit jaar brons op het WK zeilen.

Thiam behaalde op het EK in Zürich de bronzen medaille in de zevenkamp. Met haar puntentotaal (6.423) bleef ze toen 85 punten onder haar eigen Belgische record (6.508), dat ze op 31 mei en 1 juni van dit jaar in het Oostenrijkse Götzis op de tabellen had gezet. Op het WK indoor in Sopot plaatste ze zich voor de finale van het hoogspringen, waarin ze met een sprong over 1m90 achtste werd. Thiam ontving eind november al voor de tweede opeenvolgende keer de Gouden Spike als beste Belgische atlete van 2014.