Swings pakt brons in massastart

Bart Swings heeft de wereldbekermanche in Berlijn afgesloten met de derde plaats in de massastart. De Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee was de slimste in de sprint en bleek ook de goed samenwerkende Nederlanders te snel af. In het klassement voor de wereldbeker leidt Lee, Swings is derde. Bij de vrouwen kwam Jelena Peeters ten val. Ze eindigde als 21e. In de algemene rangschikking bezet Peeters de tiende plaats.

Met de derde, vierde (over 1.500 meter) en vijfde plaats (5.000 meter) kon Swings spreken van een succesvol weekend. Bij de seizoenouverture in Obihiro liet Leuvenaar blijken dat dit nieuwe onderdeel een kolfje naar zijn hand is. Ook toen werd hij derde. Voor het eerst liet Swings zich ook bij tussensprints zien. Hij won de tweede.

In de slotfase schroefde de Nederlander Jorrit Bergsma het tempo op om sprinter Stroetinga in positie te brengen. Stroetinga mocht binnendoor passeren, maar had buiten de snelle Lee gerekend. Swings, in eerde ronden geholpen door ploeggenoot Haralds Silovs uit Letland, gleed naar de derde plek. Swings voelt zich bij de minimarathon als een vis in het water en prijst zich gelukkig dat dit onderdeel dit seizoen voor het eerst op het programma van de WK afstanden staat. Op de 5.000 meter ("de laatste ronden vielen me echt zwaar") en de 1.500 meter (onvoldoende startsnelheid) zijn er nog werkpunten.

Jelena Peeters ging in de massastart goed mee, al lukte het haar niet punten te scoren. Een ronde voor het einde werd de beste Belgische rijdster het slachtoffer van een valpartij. De Nederlandse Irene Schouten won de race na een massaprint.