Hamilton pakt wereldtitel F1

De Brit Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zondag in de Grote Prijs Formule 1 van Abu Dhabi de tweede wereldtitel in zijn carrière veroverd. De 29-jarige Hamilton, die in 2008 zijn eerste wereldtitel pakte, won op het circuit van Yas Marina de slotrace van het seizoen, voor de Braziliaan Felipe Massa en de Fin Valtteri Bottas (beiden Williams). De Brit boekte zo zijn elfde zege van het seizoen.

Zijn ploegmaat Nico Rosberg, de enige die hem dankzij de dubbele punten in Abu Dhabi nog van de wereldtitel kon houden, reed een teleurstellende race en moest vrede nemen met de veertiende plaats.

Rosberg mocht zondag van op poleposition vertrekken, maar moest in de eerste ronde al meteen Hamilton voor zich dulden. Ook na de eerste pitstop kon de Brit zijn ploegmaat voorblijven. Felipe Massa was met een andere strategie gestart en nam geen vroege pitstop, waardoor hij de leidersplaats in de Grote Prijs kon overnemen. Rosberg kwam echter steeds beter in zijn ritme en zette meteen een snelste ronde neer.

Massa ging in de pits en Hamilton nam de leiding opnieuw over, gevolgd door Rosberg. De Duitser leed echter onder de stress en begon de kleine fouten op te stapelen. Na technische problemen kon Rosberg zijn WK-ambities opbergen. Hij moest opnieuw de pits in en kwam pas als zevende opnieuw de baan op.

Na de laatste reeks pitstops kon Hamilton opnieuw de leiding overnemen van Massa en de Brit gaf zijn leidersplaats niet meer uit handen. De Braziliaan drong met zijn zachtere en dus snellere banden nog wel aan, maar strandde uiteindelijk op enkele seconden van de kersverse wereldkampioen.