België – Wales eindigt op 0-0

De EK-kwalificatiematch van de Rode Duivels tegen Wales is geëindigd op een 0-0 gelijkspel. De Belgen hadden enkele mooie kansen, maar konden het nooit afmaken. In de laatste minuten raakte Dries Mertens nog zwaar geblesseerd. Hij knalde met zijn hoofd tegen dat van Williams en bleef even roerloos op het veld liggen. Mertens is weer bij bewutszijn, maar is wel naar het ziekenhuis gebracht. Hij werd vervangen worden door Januzaj.

De Rode Duivels hadden goed naar de opmerkingen van bondscoach Marc Wilmots geluisterd, want van de flankverdedigers Jan Vertonghen en Anthony Vanden Borre bleef er voor de pauze telkens eentje keurig achterin. In de driehoek op het middenveld bleek Axel Witsel als vanouds een betrouwbare verdedigende middenvelder. Dat moest ook wel, want Wales loerde constant op de counter, met de razendsnelle Gareth Bale als diepste man.

België domineerde constant en een vinnige Eden Hazard zwierf over het veld. Het overwicht leverde twee grote kansen op: Nacer Chadli vond doelman Wayne Hennessey op zijn weg na een knap tikje van Divock Origi en even later had de doelman het geluk aan zijn kant toen hij een schot van Nicolas Lombaerts op de paal zag stranden.

Na de rust had Bale nog een waarschuwingsschot gelost, vooraleer Wilmots besloot met Christian Benteke een extra aanvaller in de strijd te gooien. Wales rook echter puntengewin en liet de wedstrijd steeds bitsiger worden, waardoor het spel regelmatig stillag. De wedstrijd zat muurvast en tien minuten later kwam Dries Mertens de rangen nog versterken. Dat leverde onmiddellijk meer dreiging op. Zijn optreden was echter van korte duur, want na een kopduel liep Mertens een hoofdblessure op. Ook zijn vervanger Adnan Januzaj toonde zich meteen gevaarlijk, maar zijn lage voorzet leverde niks meer op. Ook bij geharrewar na een hoekschop wilde het leer maar niet over de doellijn.

Door het nieuwe puntenverlies zakt België met vijf op negen naar de vierde plaats in de groep, op drie punten van leider Wales. België heeft wel een wedstrijd minder op de teller, omdat de interland tegen Israël in september uitgesteld werd wegens de onstabiele situatie in het land. Cyprus haalde het zondag in eigen huis met forfaitcijfers (5-0) van Andorra en springt met zes punten over België.