Geen gesjoemel rond WK in Qatar

Qatar is niet schuldig aan corruptie bij het binnenhalen van het WK van 2022. Dat is het besluit van een onderzoek van de Wereldvoetbalbond FIFA. Ook Rusland heeft het WK van 2018 op een correcte manier binnengehaald. Engeland zou daarbij wel enkele regels overtreden hebben.

De resultaten staan in een lang verwacht rapport van de ethische commissie van de FIFA. Die deed twee jaar lang zeer uitgebreid onderzoek. Rusland kreeg het WK van 2018 toegewezen ten koste van Engeland, Nederland & België en Spanje & Portugal. Qatar haalde het van Zuid-Korea, Japan, de Verenigde Staten en Australië. Er werd gezegd dat prominente officials van de FIFA geld hadden gekregen tijdens de procedure.  

De Amerikaanse jurist Michael Garcia leverde in september van dit jaar een onderzoeksrapport van 350 bladzijden af, waaruit de FIFA dus kan concluderen dat beide toekenningen volgens de regels is gegaan.

Het rapport bekritiseert wel Engeland. De Engelse voetbalbond FA zou vicevoorzitter Jack Warner “ongepaste voorstellen” hebben gedaan. Ook Australië zou het bidproces niet helemaal eerlijk hebben gespeeld.