Beste badmintonner betrapt op doping?

Opschudding in de badmintonwereld. Volgens de Maleisische media is Lee Chong Wei, 's werelds nummer 1, betrapt op het gebruik van verboden middelen.

Op een persconferentie erkent de Maleisische badmintonfederatie dat een van zijn spelers positief heeft getest op een verboden ontstekingsremmer, al wordt de naam van Lee Chong Wei niet expliciet genoemd. "De resultaten van de tegenexpertise tonen de aanwezigheid aan van dexamethason. Zolang de procedure loopt, mogen wij de naam van de sporter niet vrijgeven", verklaarde Norza Zakaria, vicevoorzitter van de Maleisische federatie.

Het nieuws over de positieve test zorgt in Maleisië voor een schokgolf. De 32-jarige Wei heeft er immers een cultstatus en is de meest geliefde sporter van het land. Zijn federatie blijft ook in zijn onschuld geloven. "Wij zijn aan het onderzoeken hoe de stof in zijn lichaam is geraakt. Dexamethason is een geneesmiddel en bevordert de sportieve prestaties niet. Wij hebben alle reden om te geloven in zijn onschuld. Onze prioriteit is nu hem te helpen want hij hoort tot onze familie en heeft al veel voor het land gedaan."

Volgens de Maleisische media testte Lee Chong Wei positief na zijn gewonnen halve finale op het WK in Kopenhagen in augustus, waar hij in de finale verloor. De Maleisiër hoort sinds 2008 tot de absolute wereldtop maar werd vreemd genoeg nog nooit wereldkampioen of olympisch kampioen.

Een mogelijke verklaring voor de positieve test zou een stamceltherapie zijn die hij in juli heeft gevolgd om een kuitblessure te verzorgen.