Gilbert wint in 'smog'-ronde

Philippe Gilbert heeft de tweede etappe in de wielerronde van Peking gewonnen. Gilbert was aan de aankomst, op een col van derde categorie, de snelste van het pak. Hij haalde het voor de Zuid-Afrikaan Van Rensburg en de Portugees Rui Costa. Gilbert is ook de nieuwe leider in de tussenstand.

De tweede etappe werd met 30 kilometer ingekort omwille van de slechte luchtkwaliteit rondom de Chinese hoofdstad. Na de eerste etappe stuurde Gilbert al een tweet de wereld in waarin hij zei dat hij nog nooit in zo’n slechte omstandigheden had gekoerst. Er werden smogwaarden gemeten die het vijftienvoudige zijn van de grenswaarde die door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt gehanteerd als onveilig.

De tweede etappe werd dan wel ingekort. De renners moesten nogmaals de fiets op omdat de sponsors aan de oorspronkelijke aankomst stonden. Het ging wel om een onofficiële finish. In de laatste honderden meters nam Gilbert nog een selfie in het rijdende peloton. Ook bij de onofficiële finish mocht Gilbert als eerste over de meet komen.