Andy Schleck stopt met wielrennen

Andy Schleck stop met wielrennen. Dat heeft de 29-jarige Luxemburger zelf aangekondigd op een persconferentie. De voormalige Tourwinnaar heeft te veel last van een knieblessure die maar niet wil genezen.

Een zwaar geëmotioneerde Andy Schleck zei voor de verzamelde pers dat hij op het einde van het jaar zijn carrière zal beëindigen. De Luxemburger sukkelt al twee jaar lang met verscheidene blessures. Het begon allemaal toen hij zijn heup brak in de Tour van 2012. Nu dwingen knieproblemen hem een definitef punt achter zijn carrière te zetten. "Ik ben blijven proberen," zei Schleck. "Maar het ging gewoon niet."

"Wie hoog vliegt, valt diep"

"Dit is een moeilijke beslissing voor mij", zei Schleck. Die uitdrukkelijk zijn familie en broer Fränk bedankte voor de steun tijdens zijn carrière. "Ik heb goede vrienden gemaakt tijdens mijn carrière. Ik beschouw hen niet alleen als collega's, maar als vrienden."

"Ik heb heel veel mooie herinneringen aan mijn tijd in het peloton. Samen met mijn broer op het podium van de Tour de France staan, bijvoorbeeld. Of Luik-Bastenaken-Luik winnen. Maar wie hoog vliegt, kan ook diep vallen. Ook dat heb ik meegemaakt. Telkens ik een tegenslag had, ben ik opnieuw opgestaan, maar dat is nu niet meer gelukt."

"NIet verdwijnen uit peloton"

Nu zijn actieve carrière erop zit, wil Schleck wel actief blijven in het peloton. "Ik wil niet verdwijnen uit het wielrennen. Ik heb ideeën voor de toekomst, maar vraag me niet wat ik exact ga doen, daarop zal ik nog geen antwoorden geven."

De jongste van de broers Schleck was van bij zijn intrede in het profpeloton één van de grootste rondetalenten en die rol maakte hij ook waar door drie keer op rij tweede te worden in de Ronde van Frankrijk. Later werd hij zelfs tot winnaar uitgeroepen van de Tour van 2010 na de diskwalificatie van de op doping betrapte Alberto Contador.

Maar sinds hij zijn heup brak bij een val in de Tour van 2012 is de Luxemburger op de sukkel met zijn gezondheid. De ranke renner heeft sindsdien nooit meer zijn niveau van weleer gehaald en hangt nu zijn fiets definitief aan de haak.