Tienkamper Van Der Plaetsen test positief

Tienkamper Thomas Van Der Plaetsen heeft positief getest op het gebruik van het zwangerschapshormoon HCG. Dat schrijft De Morgen op haar website. De naam van Van Der Plaetsen staat inmiddels op de lijst van geschorste atleten van de Vlaamse Gemeenschap.

Thomas Van der Plaetsen geldt als één van de grootste Belgische atletiektalenten van de afgelopen jaren. Op het EK indoor dit jaar in het Poolse Sopot won hij een bronzen medaille.

Bodybuilding

De atleet zou positief getest hebben bij een controle buiten competitie. De sporen van HCG of Human Chorionic Gonadotropine werden teruggevonden in zijn urine. Het zijn vooral bodybuilders die het gebruiken, om de testosteronproductie weer op gang te krijgen, na een anabolicakuur of behandeling tegen botontkalking.

Waterdicht

De schorsing van Van Der Plaetsen krijgt in afwachting van een eventuele tegenexpertise op het B-staal de status ‘voorlopig’. Maar de procedure om het hormoon op te sporen, wordt als waterdicht bestempeld.

Er is een kleine kans dat hij vrijuit gaat als hij kan bewijzen dat het HCG in zijn urine het gevolg is van een niet-gedetecteerde kanker. Er is ook een kans dat het per ongeluk in een voedingssupplement is terechtgekomen, maar daarover zijn geen eerdere gevallen bekend.