Jens Voigt verpulvert werelduurrecord

De Duitse wielrenner Jens Voigt (43) heeft in het Zwitserse Grenchen het werelduurrecord scherper gesteld. In één uur reed de renner van Trek Factory Racing het negen jaar oude record van de Tsjech Ondrej Sosenka (49,700) aan flarden tot 51,115 km.

Voigt begon legde de eerste 1.500m meteen al anderhalve seconde sneller af dan Sosenka. Ook daarna bleef de Duitser, met opzwepende muziek van onder meer AC/DC onder zijn helm, zonder verval rondjes rijden. Met nog anderhalve minuut op de klok had hij het record van Sosenka reeds verbroken. De Duitser koos voor een fiets van het Amerikaanse merk Trek, met een gewicht van 8.15kg. "Ik heb mezelf drie weken lang intensief voorbereid", zei Voigt, die ook op hoogtestage ging.

Voor Voigt is het de bekroning op een lange carrière. De nestor van het peloton zette in augustus een punt achter zijn wielerloopbaan, waarin hij onder meer twee Tourriten en één Giro-etappe kon winnen. Hij reed maar liefst 17 maal de Ronde van Frankrijk uit, een evenaring van het record.