Nibali doet het weer, Valverde zakt weg

Vincenzo Nibali heeft na een nieuwe demonstratie zijn vierde ritzege te pakken in de Tour de France . De Italiaan sloeg de concurrenten andermaal murw en finishte solo, ruim een minuut voor Thibaut Pinot en Rafal Majka. De laatste bergetappe zorgde vooral voor spektakel in de strijd om de overige podiumplaatsen, met Alejandro Valverde als grote verliezer. Hij zakt naar de vierde plaats in het algemeen klassement en moet Peraud en Pinot voor zich dulden.

De 29-jarige Italiaan plaatste in de laatste Pyreneeënrit, over 145,5 kilometer tussen Pau en Hautacam, zijn beslissende aanval op de laatste klim van de dag. Uiteindelijk smeerde hij op Hautacam eerste achtervolger Thibaut Pinot een minuut en negen seconden aan de broek en zo boekte hij zijn vierde overwinning in deze Tour. De Pool Rafal Majka werd knap derde en verzekerde zich zo van de bolletjestrui. Péraud en Van Garderen vervolledigden de top vijf.

In de stand heeft de Italiaan met nog slechts drie etappes voor de boeg meer dan zeven minuten voorsprong op Pinot, die de tweede plaats overnam van de Spanjaard Alejandro Valverde.

Na de afdaling van de mythische Tourmalet begonnen de Spanjaard Mikel Nieve en de Fransman Blel Kadri met anderhalve minuut voorsprong aan de laatste beklimming van de dag, maar onderweg naar het skistation van Hautacam bleek al snel dat ze een vogel voor de kat waren. In de achtergrond mende Astana immers het peloton, in opdracht van geletruidrager Vincenzo Nibali. De Italiaan had als enige een reactie in huis op een aanval van de Amerikaanse oudgediende Chris Horner, die zich bijna een jaar na zijn Vuelta-winst nog eens wou tonen. Nibali nam echter al snel over, waarna de rest enkel nog kon strijden voor de ereplaatsen.