Rafal Majka wint koninginnenrit

De Pool Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) heeft woensdag de zeventiende etappe in de 101e editie van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De 24-jarige Pool, leider in het bergklassement, finishte solo in de koninginnenrit, na 124,5 kilometer tussen Saint-Gaudens en Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet. Met een beslissende demarrage op de slotklim reed hij de concurrentie aan flarden. Op 2,5 kilometer van de streep liet Majka immers de Italiaan Giovanni Visconti (Movistar) achter zich om alleen richting finish te trekken.

Voor Majka was het al de tweede zege in deze Tour. Eerder was hij de beste in de veertiende etappe, een slopende rit in de Alpen. Visconti kwam als tweede op bijna een halve minuut van de winnaar over de streep. De Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) werd op 42 seconden alsnog knap derde en verstevigt zo zijn leidersplaats. In de stand volgt eerste achtervolger Alejandro Valverde nu al op 5:26 van de leider.

Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) hield lang stand, maar moest op de slotklim richting Pla d'Adet toch passen. Uiteindelijk kon hij de schade nog beperken door nog net in de top twintig te eindigen.

Donderdag staat de achttiende etappe op het programma, de laatste in de Pyreneeën. Het peloton trekt dan over 145,5 kilometer van Pau naar Hautacam.