Michael Rogers wint zware bergrit

De eerste Pyreneeënetappe is gewonnen door de Australiër Michael Rogers van Tinkoff-Saxo. Het team haalt daarmee de tweede zege van deze Tour binnen. Thomas Voeckler behaalde de tweede plaats. Wit-Rus Vasil Kiryienka belandt op de derde plaats. De rit ging van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon en was zo'n 237 kilometer lang. Daarmee was deze etappe de langste van deze Tour.

21 renners, waaronder ook heel wat Belgen zoals Van Avermaet en Bakelants, streden de hele rit voor een zege. Op de zware slotklim Port de Balès moesten de renners één voor één lossen. Uiteindelijk was Rogers samen met Voeckler en Serpa de snelste. Greg Van Avermaet probeerde terug te komen in de afdaling, maar slaagt er net niet in. In de afdaling op weg naar de eindlijn kan Rogers zijn concurrenten afschudden.

Voor de 34-jarige Rogers is het de eerste keer ooit dat hij een etappe in de Tour wint. Greg Van Avermaet reed een sterke rit en werd zesde. Hij is daarmee de beste Belg. Nibali blijft stevig aan de leiding in het geel.