Martin wint na knappe solo

De Duitse hardrijder Tony Martin heeft de negende etappe in de Tour de France gewonnen. Hij kwam solo aan na een lastige rit door de Vogezen. Het is al de tweede zege in deze Tour voor Omega Pharma - Quick Step. Ook voor de andere Belgische ploeg in de Tour (Lotto-Belisol) was het vandaag een mooie dag. Hun renner Tony Gallopin pakt de gele trui.

Martin, meervoudig wereldkampioen tijdrijden, zegevierde in de tweede Vogezenrit na 170 km tussen Gérardmer en Mulhouse. 'Der Panzerwagen' reed op het parcours, met zes beklimmingen geknipt voor vrijbuiters, de hele dag in de aanval en rondde een lange solo succesvol af.  Aan de streep had Martin 2 minuten en 45 seconden voorsprong op de Zwitser Fabian Cancellara (Trek), die voor Greg Van Avermaet (BMC) naar de tweede plaats sprintte.

De Fransman Tony Gallopin, die deel uitmaakte van de vluchtersgroep, werd zestiende en neemt de gele leiderstrui over van de Italiaan Vincenzo Nibali (Astana). Die finishte in het peloton op 7:45 van Martin. Morgen/maandag staat de eerste echte bergrit op het programma, met start in Mulhouse en aankomst 161,5 km verder op de top van La Planche des Belles Filles. Dat is een van de vier cols van eerste categorie die de renners zullen moeten bedwingen.