Lars Boom wint helse vijfde Tourrit

Lars Boom heeft de vijfde rit in de Tour de France gewonnen. Hij reed solo over de meet, na een helse rit over de kasseistroken van Paris-Roubaix. Chris Froome stapte uit de Tour, hij viel voor de derde keer in twee dagen en kon niet meer voort. Vincenzo Nibali doet de beste zaak: hij reed goed mee over de kasseien en pakte meer dan twee minuten op Alberto Contador. VTM Nieuws-journalist Merijn Casteleyn staat aan de aankomst in Arenberg.

De rit van Ieper naar Arenberg liet zich aankondigen als een heroïsche etappe, met de kasseistroken van Paris-Roubaix als scherprechter. Nog voor de start werden de verwachtingen meteen bewaarheid: door de aanhoudende regen werden twee stroken geschrapt, tot spijt van experts als Sep Vanmarcke.

Opgave Froome

Maar ook tijdens de rit zelf regende het incidenten, zelfs nog voor de spekgladde en modderige kinderkopjes in zicht waren. Chris Froome viel twee keer en moest opgeven. De titelverdediger leek even te twijfelen, maar met een pijnlijk grimas stapte hij uiteindelijk toch in de volgwagen. Ook André Greipel, Marcel Kittel en Tony Martin gingen tegen de vlakte, maar zij kropen wel terug op de fiets.

Bij de eerste kasseistrook toonde Sep Vanmarcke meteen waarom hij liever geen stroken geschrapt zag worden. Hij trok meteen stevig door, aan een tempo waar Alberto Contador geen antwoord op had. Hij reed angstvallig en verloor al snel een minuut op een groep waarin Vincenzo Nibali verrassend goed kon standhouden.

Astana trekt door

Vanmarcke bepaalde het tempo, samen met ploegmaat Lars Boom. Ondertussen was ook Jurgen Van den Broeck even de kant ingereden en raakte Contador steeds verder achterop. Toch moest ook Vanmarcke plots lossen op strook vier, door een lekke band.

Het signaal voor Astana om de boel naar zich toe te trekken. Lieuwe Westra en Jacob Fuglsang trokken stevig door, enkel Lars Boom kon volgen. Fabian Cancellara en Peter Sagen, toch geen sukkelaars op kasseien, moesten lossen.

Boom alleen

Op de laatste strook toonde Lars Boom nog eens dat hij uit het veld komt. Hij versnelde andermaal en reed weg van zijn medevluchters. Die konden hem niet meer bijhalen, Boom finishte solo. Fuglsang en Nibali kwamen een kleine twintig seconden later over de meet, Sagan en Cancellara vervolledigen de top vijf.

Jens Keukeleire werd knap zesde, Jurgen Van den Broeck eindigde als zestiende op twee minuten van de winnaar, maar wel een halve minuut voor Alberto Contador. Hij staat nu zesde in het klassement, op 1'45" van leider Nibali.