Puigdemont spreekt betoging toe in Brussel

Een zichtbaar tevreden Carles Puigdemont heeft vanmiddag de duizenden Catalanen in Brussel, in het hart van de Europese wijk, toegesproken. De afgezette minister-president bedankte zijn landgenoten, alsook de Belgische en Brusselse politie.

De Catalanen zakten met meer dan 45.000 af naar Brussel, volgens de organisatie van Assemblea Nacional Catalana de grootste demonstratie sinds jaren in onze hoofdstad. Puigdemont was zichtbaar tevreden met die opkomst. Hij bedankte de menigte in het Catalaans, en zei ook merci aan de Brusselse ordediensten om alles in goede banen te leiden.

De Catalaanse leider toonde zich erg strijdvaardig en riep de EU op om moed te tonen. "Europa mag geen schrik hebben om de fundamentele democratische waarden te verdedigen", vindt hij. "Catalonië wil verder als een democratisch land. We gaan ons hiervoor verder vredevol inzetten in het hart van Europa." Eindigen deed Puigdemont met een boodschap aan de Spaanse premier Manuel Rajoy, die hij een vijand noemde.

"Een demonstratie van deze grootte om criminelen te verdedigen?", verwees hij naar de in Spanje opgesloten Catalaanse leiders, de twee Jordi's en Oriol Junqueras. "Neen. Deze mensen komen niet massaal op straat om criminelen te verdedigen. Het gaat hier om democraten."