Wordt kraken straks strafbaar?

Kraken wordt strafbaar. Dat heeft de Kamercommissie Justitie vandaag beslist. In het wetsvoorstel dat de meerderheidspartijen vandaag hebben goedgekeurd staat dat de politie sneller moet kunnen optreden tegen krakers. Het voorstel moet nu nog wel door de Kamer.

Het voorstel kwam in een stroomversnelling na enkele opvallende kraakgevallen in Gent. Onder meer een koppel dat een tijdje in het buitenland verbleef moest toezien hoe hun woonst was ingenomen. De politie kon niet optreden, omdat het wettelijk kader daarvoor ontbrak.

Bescherming
Het huidige wetsvoorstel maakt het bezetten van een woning die zichtbaar bewoond is strafbaar en zorgt ervoor dat de politie onmiddellijk zal kunnen optreden. Ook de burgerlijke procedure zou sneller kunnen worden afgewerkt. De meerderheid is tevreden dat het voorstel gestemd is. "Het is de logica zelve dat het eigendomsrecht van mensen beschermd wordt. Mensen hebben uiteindelijk gespaard om een huis of pand te kopen. Dat verdient bescherming", zegt indiener Egbert Lachaert (Open Vld).Zijn collega Veli Yuksel (CD&V) spreekt van een "evenwichtig voorstel".

Toch zijn niet alle partijen even optimistisch. Oppositiepartijen PS en cdH stemden tegen, Groen en sp.a onthielden zich. "Voor bewoonde panden kunnen we het voorstel volgen, ook al is het geen wondermiddel", zei Stefaan Van Hecke (Groen). "Voor onbewoonde panden zijn we het niet met het voorstel eens. Daar zijn al instrumenten voorhanden".

Kritiek
Het voorstel maakt dus ook het kraken van onbewoonde panden strafbaar, na een klacht van de rechtmatige eigenaar. Karine Lalieux (PS) wees erop dat veel panden lang leegstaan uit speculatieve overwegingen van de eigenaars. Daklozen die dit soort panden kraken strafbaar stellen, vindt zij niet kunnen. Lalieux zegt dat ook werknemers die een bedrijf bezetten hiervoor vervolging zullen riskeren.

Praktijk
Vraag is of de parketten effectief gaan optreden tegen krakers. In een nieuw advies op het wetsvoorstel waarschuwt het college van procureurs-generaal ervoor dat dit voorstel parketten en politie dreigen weg te houden van hun prioritaire taken. De indieners betreuren die opmerking. "Hopelijk maakt men daar wel prioriteit van. Het zal uw woning maar zijn", zei indiener Sophie De Wit (N-VA). De tekst moet nog door de plenaire Kamer worden goedgekeurd voor hij daadwerkelijk wet wordt.