Weyts: "Frietcultuur in gevaar door EU"

De nieuwe plannen van de Europese Commissie brengen onze frietcultuur in gevaar, waarschuwt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) in De Zondag. De krant kon de brief inkijken die Weyts heeft verstuurd naar de bevoegde commissaris.

Het gaat om de stof acrylamide. De Europese Commissie wil komaf maken met die stof in ons voedsel, of ze toch drastisch doen verminderen. 

“Ik steun die strijd volledig”, schrijft Weyts in de brief naar de Litouwse eurocommissaris Vytenis Andriukaitis, die bevoegd is voor voedselveiligheid. “Het is echter belangrijk om bedachtzaam te werk te gaan en geen maatregelen te nemen die onbedoelde en verregaande gevolgen hebben voor onze rijke gastronomische traditie.”

Blancheren
Als acrylamide moet afnemen in ons voedsel, zouden alle frietjes al op voorhand moeten geblancheerd worden voor ze naar de frituristen gaan. “Dat zou een enorme verarming betekenen van onze frietcultuur”, schrijft Weyts. 

Rauw bakken
“Onze frietjes danken hun smaak aan het vakmanschap van onze frituristen die de frietjes rauw bakken en vervolgens nog eens afbakken. Ik begrijp dat men buiten ons land een andere cultuur kent, met voorgebakken, geblancheerde en/of diepvriesfrieten. Maar wij hebben een eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden.”