Waalse onderhandelaars nemen adempauze van tien dagen, Di Rupo werkt aan basisnota

De “verkennende gesprekken” tussen PS, Ecolo en MR voor de vorming van een Waalse regering worden onderbroken tussen 5 en 15 augustus om de onderhandelaars een adempauze te geven.

Na het opbergen van de piste van een minderheidsregering, zijn aan Waalse kant twee weken geleden de eerste gesprekken tussen PS, Ecolo en MR gestart.

Op basis van de gesprekken van de voorbije dagen zal PS-voorzitter Elio Di Rupo in de periode van de adempauze een nota uitwerken die moet dienen als basis voor verdere gesprekken. De nota zal op 15 augustus voorgelegd worden aan de onderhandelaars van Ecolo en MR.

Vlaanderen
In Vlaanderen pikt Vlaams informateur Bart de Wever (N-VA) deze week wellicht de draad van de formatiegesprekken opnieuw op, zo raakte gisteren bekend. De Wever zette de Vlaamse formatie begin juli op pauze in afwachting van meer duidelijkheid op federaal niveau.

Intussen zijn we een maand verder en zijn de koninklijke informateurs, Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR), erin geslaagd PS en N-VA aan één tafel te brengen en een eerste keer aan elkaar te laten snuffelen.