VRT verwonderd dat Gatz erediensten wil stoppen

De openbare omroep vraagt Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) de onafhankelijkheid van de programmering te respecteren. De minister wil dat de VRT stopt met de uitzending van religieuze erediensten.

De openbare omroep maakte vorige week bekend dat hij voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar zal uitzenden. Die komen naast de bestaande rooms-katholieke missen en de erediensten van de andere erkende religies in ons land. Maar het uitzenden van religieuze erediensten behoort volgens Sven Gatz "niet tot de kerntaken en ook niet tot de autonomie beslissingsbevoegdheid" van de VRT.

“Beheersovereenkomst is duidelijk”
"De beheersovereenkomst is nochtans duidelijk", zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Levensbeschouwelijke strekkingen worden geïntegreerd in het aanbod van de publieke omroep en de VRT organiseert structureel overleg met de vertegenwoordiging van de levensbeschouwelijke strekkingen."

Alleen interpreteert de minister dat anders: volgens hem moeten de levensbeschouwingen worden geïntegreerd in het redactionele aanbod.

"De VRT heeft een dienstverlenende opdracht die ze reeds jarenlang vervult ten dienste van wie niet in de mogelijkheid is om erediensten bij te wonen", stelt Luc Van den Brande. Dat er een evaluatie is voorzien in de lopende beheersovereenkomst ontkent hij. De voorzitter vraagt respect voor de onafhankelijke programmering van de omroep.