Vooral 'Samen' krijgt klappen na schandaal

Niet burgemeester Bart De Wever (N-VA), maar wel de lijst 'Samen' wordt door de Antwerpenaren afgestraft voor de schandaalsfeer van de voorbije weken. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Het Nieuwsblad. De aanklacht van sp.a-kopman Tom Meeuws tegen het Antwerpse stadsbestuur lijkt dus als een boemerang te zijn teruggekomen.

Het onderzoeksbureau iVox voerde in opdracht van de krant een peiling uit bij Antwerpenaren na de heisa rond vastgoedontwikkelaar Land Invest. Enkele weken geleden beschuldigde de lijst ‘Samen’ het Antwerpse stadsbestuur ervan dat het een te nauwe band onderhield met de bouwpromotor. Achteraf bleek dat Tom Meeuws - die voor 'Samen' opkomt bij de gemeenteraadsverkiezingen – zelf nauwe banden had met Invest Group.

Wie krijgt zwarte piet?
Uit de peiling blijkt dat niet het Antwerpse stadsbestuur of burgemeester Bart De Wever (N-VA) maar wel de lijst ‘Samen’ klappen krijgt door de hele discussie. Ongeveer 65 procent van de respondenten vindt dat Meeuws in de fout is gegaan. Hij wordt ook afgestraft door de eigen kiezers: 43 procent van de sp.a-stemmers en 55 procent van de Groen-stemmers vindt dat Meeuws uit de bocht ging.

Daarentegen vindt 'slechts' 39 procent van de respondenten dat Antwerps burgemeester Bart De Wever in de fout ging. Daar is maar een klein deel van zijn eigen aanhang bij: slechts drie à vier procent van de N-VA-stemmers vindt dat De Wever een fout maakte.

Vertrouwenskwestie
Dezelfde trend valt op wanneer het gaat om het vertrouwen van de Antwerpenaren in het stadsbestuur en de lijst 'Samen'. 34 procent geeft aan dat hun vertrouwen in het stadsbestuur onder leiding van Bart De Wever is verslechterd. Bij de N-VA-stemmers geeft slechts 6 procent dit aan.

65 procent geeft daarentegen aan dat hun vertrouwen in de lijst 'Samen' is verslechterd, en deze schending van het vertrouwen zien we ook terug bij de Groen (49 procent) en sp.a-stemmers (23 procent).

Hoe peiling afgenomen?
De peiling werd gisteren en vandaag uitgevoerd bij ongeveer 1.000 Antwerpen. De enquête werd online afgenomen en is representatief naar geslacht, leeftijd, diploma, district en stemgedrag in 2012. De foutenmarge bedraagt drie procent.

Bekijk ook: De Wever aangeslagen na beschuldigingen

Bekijk ook: Plooien bij 'Samen' gladgestreken