Vlaams Belang grootste partij bij jongens van 12 tot 24

Als de jongeren van vandaag naar de stembus zouden trekken, zouden ze erg extreem kiezen. Dat blijkt uit 'De Stem van de jeugd'. Het gaat daarbij om ondervraagde jongeren van twaalf tot 24 jaar. Daarnaast is het opvallend dat jongeren, zeker de jongens, erg conservatief in het leven staan. Zo is een groot deel van hen voor het hoofddoekenverbod en voor de splitsing van ons land.

'De Stem van de jeugd' is een peiling bij jongeren over hun stemgedrag in opdracht van VTM NIEUWS, Wat Wat en de Vlaamse jeugdraad. Duizend jongeren tussen twaalf en 24 jaar namen deel. Hoewel een groot deel van hen volgende week niet naar de stembus mag, vroegen we hen onder meer naar hoe ze in het leven staan en op welke politieke partijen ze zouden stemmen.

Extreem
Het is opvallend dat jongeren van twaalf tot 24 volgens de peiling erg extreem stemmen. Vooral jongens neigen naar de rechtse kant. Maar liefst een kwart van hen geeft aan dat zijn stem, als ze zouden mogen gaan stemmen, naar het Vlaams Belang zou gaan. Bij meisjes ligt dat cijfer iets lager en gaat het om zo’n twaalf procent. Een derde van de meisjes zou dan weer op Groen stemmen. Bij jongens zou de partij van Meyrem Almaci bij verkiezingen zo’n achttien procent halen. 

Conservatief
Een andere opmerkelijke vaststelling is dat jongens vaak een erg conservatieve houding aannemen, tegenover de progressievere meisjes. Zo geven bijna zeven op de tien jongens aan dat er een hoofddoekenverbod moet komt in alle scholen. Bij meisjes ligt dat percentage met 43 procent een pak lager.

Ook als aan jongeren gevraagd wordt of we veel doen voor asielzoekers, zijn jongens extremer in hun antwoorden. Zo’n zestig procent van hen vindt dat dat het geval is tegenover veertig procent van de meisjes.

Verder viel het op dat jongens en meisjes ook anders staan tegenover een onafhankelijk Vlaanderen. Een kwart van de meisjes geeft aan voor een splitsing van ons land te zijn. Jongens zijn hier opnieuw extremer in: zo’n 42 procent van hen verkiest een onafhankelijk Vlaanderen. 

Nood aan jonge politici
Tot slot blijkt ook uit de analyse dat jongeren weinig vertrouwen hebben in onze politiek: zeven op de tien vindt ook dat de politiek niet voldoende rekening houdt met jongeren. Meer dan de helft vindt daarnaast ook dat er te weinig jonge politici zijn in Vlaanderen.