Verbod op plastic zakjes in Vlaanderen?

Komt er ook in Vlaanderen een verbod op plastic zakjes net als in Wallonië en Brussel? Het plan van Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), ligt al sinds vorig jaar op tafel. Open Vld is tegen een totaalverbod maar wil wel met de sector op zoek gaan naar alternatieven. “Nieuwe hoop”, klinkt het bij CD&V.

In Brussel en Wallonië is er nu al een verbod op plastic zakken. Als het van minister van Leefmilieu, Schauvliege (CD&V), afhangt, komt het in Vlaanderen ook. De minister wil de zakjes al sinds vorig jaar bannen. ”Bij gebrek aan een draagvlak bij de meerderheid is dat voorstel dan gesneuveld”, zegt Jan Pauwels, de woordvoerder van Schauvliege aan VTM NIEUWS. 

“Opnieuw hoop”
Staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer (Open Vld) presenteerde onlangs nog een plan tegen zwerfvuil in de zee. Het is in de nasleep van dat plan dat er nu nieuwe gesprekken komen over het verbod op plastic zakken. De Backer laat weten dat een totaalverbod niks oplost. “We moeten de kwestie op Europees niveau bekijken en met verschillende sectoren gaan samenzitten en sectorakkoorden afsluiten.”

Bij het kabinet van Schauvliege is er nu nieuwe hoop. “Open Vld toont nu een grotere openheid in het dossier”, zegt Pauwels. “Schauvliege zal de kwestie nu opnieuw aankaarten.”

Geen totaalverbod
“Uiteraard moeten we mensen stimuleren om minder plastic zakjes te gebruiken”, zegt Margot Neyskens, woordvoerder van viceminister-president van de Vlaamse regering, Bart Tommelein (Open Vld). “Toch zijn en blijven we geen voorstander van een totaalverbod.”

Bio-afbreekbare zakjes
“Europa vraagt ook geen verbod, maar legt wel een doelstelling op  en die norm halen we al”, gaat Neyskens verder. “We wachten de voorstellen van minister Schauvliege af en zullen dit dan verder intern bespreken. Een verbod impliceert sowieso een aanvaardbaar alternatief. Zo denken wij bijvoorbeeld aan bio-afbreekbare zakjes.”