Veiligheidsniveau op 3 voor bezoek van Geert Wilders

Het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD heeft het bezoek van de Nederlandse politicus Geert Wilders aan de Antwerpse Vlaams Belang-afdeling onder veiligheidsniveau drie geplaatst. Dat bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 

De extreemrechtse politicus Geert Wilders brengt morgen een bezoek aan Antwerpen. Hij wil de campagne van de Antwerpse Vlaams Belang-afdeling een duwtje in de rug geven. De PVV-leider brengt een bezoek aan de Vogelenmarkt, waar hij de VB-aanhangers ook zal toespreken.

Veiligheidsniveau omhoog
Het hele evenement is door het OCAD onder veiligheidsniveau drie - op een schaal van vier - geplaatst, bevestigt het kabinet-Jambon. Voor het hele land geldt al sinds begin dit jaar niveau twee, maar op gevoelige plaatsen of voor bepaalde evenementen is niveau drie nog van toepassing. Dat betekent dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden. De lokale politie vult die concreet in. 

Niveau drie geldt enkel voor de plaats en de duur van het evenement, benadrukt het kabinet-Jambon nog.

Cartoonwedstrijd
Wilders ligt al de hele week onder vuur omdat hij een cartoonwedstrijd met prenten van de profeet Mohammed wilde organiseren. Volgens de islam is het verboden om de profeet af te beelden. De wedstrijd lokte grote demonstraties uit in Pakistan en in Nederland werd een man opgepakt die dreigde met een aanslag tegen de PVV-leider. Wilders zag uiteindelijk af van zijn plannen.

Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter heeft er begrip voor dat de politie de nodige veiligheidsmaatregelen treft, zegt hij in een reactie vanop de gezinsdag van de partij in Plopsaland. Hij is wel tevreden dat het evenement kan doorgaan. "Ik ben tevreden dat men niet gezwicht is voor de terreurdreiging, die iedereen die islamkritisch is monddood maakt."

Bekijk ook: