VB naar rechter voor anti-racismevideo?

Vlaams Belang overweegt een klacht tegen een filmpje dat de Gentse schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen) op haar Facebook plaatste. Daarin lezen kinderen racistische boodschappen voor, die ze zelf naar het hoofd krijgen geslingerd. “Het verspreiden van racistische uitspraken is strafbaar”, meent Vlaams Belang. 

"Rijstfreters", "makakken", "bruine aap": het zijn maar enkele van de boodschappen die kinderen bij ons soms te horen krijgen. Decruynaere verzamelde kinderen van allochtone afkomst in een video om zo'n boodschappen te laten voorlezen. Ze wil hiermee aandacht vragen voor de Dag tegen Racisme op 21 maart. Het filmpje is al meer dan 6.000 keer gedeeld en meer dan 400.000 keer bekeken op Facebook.

“Vuile Turk”
Ze kreeg het idee toen ze op een bepaalde dag aan het rondwandelen was in Gent. Op een bepaald moment zag ze hoe een opa met een kleuter aan de hand nogal snel overstak, waardoor een automobilist bruusk moest remmen. Die draaide daarop het raampje van zijn wagen naar beneden en roept "vuile Turk" naar de man. "Toen ik de kleuter – en mijn kinderen ook – daarna met grote vragende ogen zag verder wandelen, vroeg ik me af of we wel weten wat we aan het doen zijn", vertelt Decruynaere.

"Zo’n dingen bepalen hun zelfbeeld, bepalen hoe ze naar hun opa en oma kijken, hoe ze met elkaar omgaan op de speelplaats. Ik maak me zorgen over de impact van zo’n incidenten op kinderen. Kinderen zien geen kleur, racisme wordt er bij hen beetje bij beetje ingeslepen.”

Klacht Vlaams Belang
Vlaams Belang overweegt echter een klacht in te dienen tegen de Gentse schepen. “Het verspreiden van racistische uitspraken is strafbaar”, schrijft Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang. “Bovendien werden kinderen aangezet om deze uitspraken te doen. Hier is duidelijk sprake van uitlokking, met het gebruik van minderjarigen als verzwarende omstandigheid.”

En wat denkt de pedagoog?
Volgens pedagogen kunnen racistische uitspraken van volwassenen een grote impact hebben op kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen racisme aangeleerd krijgen door hun omgeving. En dat kan al op heel jonge leeftijd gebeuren. Pedagoog Pedro De Bruyckere licht toe.