Trump: De Roover wil "terughoudendheid"

"Al onze instellingen" zouden terughoudendheid aan de dag moeten leggen bij de beoordeling van een kiesproces in een ander land. Dat heeft N-VA-fractieleider Peter De Roover verklaard in de Kamer tijdens een vragenreeks over het beleid van VS-president Donald Trump. De Roover schoof enkele maatregelen naar voren die een impact hebben op onze samenleving. Trumps omstreden visumingrepen ontbraken daarbij opvallend genoeg.

De plenaire Kamer was deze namiddag het toneel van een pittige woordenwisseling tussen De Roover en zijn collega bij Ecolo-Groen Kristof Calvo. Die stelde de houding van N-VA ten opzichte van de Amerikaanse president aan de kaak. Het zat hem vooral hoog dat N-VA-regeringsleden hadden opgeroepen niet te hysterisch te reageren op het inreisverbod, of het in zijn context te plaatsen.

"Jullie voorzitter Bart De Wever heeft de meest lelijke dingen gezegd over Angela Merkel, maar als de Verenigde Staten mensen weigert op basis van hun naam of afkomst, dan komt er geen reactie", laakte Calvo. "Zulke dingen moet u niet in zijn context plaatsen, maar veroordelen". En premier Charles Michel riep het groene Kamerlid op "de stem van België in Europa niet te laten bepalen door N-VA".

Koning Filip
"Het zou passend zijn om aan te dringen op correcte terughoudendheid bij de beoordeling van het resultaat van een democratisch proces", reageerde De Roover. Dat mag worden verwacht van "al onze instellingen", klonk het richting koning Filip, die dinsdag tijdens zijn toespraak voor de gestelde lichamen de Brexit en de verkiezing van Trump op de korrel nam. Premier Michel bevestigde overigens dat hijzelf de politieke dekking voor de speech heeft gegeven en dat over de tekst, zoals gebruikelijk, niet voorafgaandelijk was gediscussieerd binnen de regering.

Soevereiniteit
"Respect voor de soevereiniteit van een land is de bouwsteen van de internationale orde", ging De Roover voort. Voor hem geldt de vraag wat de impact is van de maatregelen van Trump op onze samenleving. Hij citeerde er twee. Zo maakt hij zich ongerust over het handelsbeleid en ziet hij gevolgen op het vlak van Defensie. "We zullen niet langer vrijbuiter kunnen spelen achter de rug van Uncle Sam".

Inreisverbod
Opvallend genoeg citeerde hij de inreismaatregelen niet. Ondertussen is duidelijk dat die gevolgen hebben voor Belgen. Twee bekende taekwondoka's die tot de wereldtop behoren, mogen namelijk de Verenigde Staten niet binnen om aan een tornooi deel te nemen.

Het was ook Calvo niet ontgaan. "U rept met geen woord over maatregelen die haaks staan op onze normen en waarden", zei Calvo. Hij kondigde aan dat zijn fractie een resolutie zal indienen om met alle partijen het inreisverbod te veroordelen. "Die resolutie zal ongetwijfeld op de Atlantische Oceaan golven doen overslaan", reageerde De Roover schamper.

Bekijk ook: