Tom Van Grieken had "aangenaam en rustig gesprek" met koning Filip

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is aangekomen op het paleis voor een eerste verkennend gesprek. "Het is de normaalste zaak van de wereld dat de koning de winnaar van de verkiezingen uitnodigt", aldus Van Grieken. Ondertussen is Van Grieken alweer vertrokken na "aangenaam en rustig gesprek".

Het gesprek tussen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en koning Filip is na een halfuur afgelopen. Van Grieken wilde bij het buitenstappen geen commentaar geven en respecteerde het zogenaamde 'colloque singulier', de grondwettelijke gewoonte dat politici niet publiek maken waarover ze met het staatshoofd hebben gesproken tijdens een audiëntie.

Het enige wat Van Grieken kwijt wilde, was dat hij "een aangenaam en rustig gesprek" had met de koning. "Ik heb op de vragen geantwoord die de koning mij gesteld heeft, maar ik ga dat hier niet bespreken. Ik ben discreet omdat dat van mij verwacht wordt, net als van de andere partijvoorzitters." De koning maakte een "normale indruk" op hem, wilde hij nog kwijt. "Het was wat ik ervan had gedacht."

Van Grieken herhaalde ook dat de koning met de uitnodiging "respect heeft getoond" voor de kiezers van de extreemrechtse partij. Als de koning hem nog eens zou uitnodigen in het kader van de formatie, zal Van Grieken daar opnieuw op ingaan. "Ik ben een beleefde jongen. Ik ga op iedere uitnodiging in."

Bekijk ook: