Termont dient klacht in na Gentse amok

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) dient een klacht in nadat een betoging tegen Roma's in Gent gisteren uit de hand liep. "Vrije meningsuiting heeft grenzen. Ik duld geen 'hate speech' in Gent", zegt Termont op Twitter. 

"Iedereen weet dat ik het recht op vrije meningsuiting en het recht op vergaderen hoog in het vaandel draag, maar er zijn grenzen. Racistische ‘hate speech’ hoort absoluut niet thuis in onze stad. Dat die amokmakers ook nog eens de meest kwetsbaren in onze samenleving viseren is ontoelaatbaar. Ik ga klacht indienen op basis van de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden", klinkt het bij Termont. 

“Ik ben de burgemeester van álle Gentenaars, zonder onderscheid. Maatschappelijke uitdagingen zoals migratie, armoedebestrijding en betaalbaar wonen zijn heel complex. Ik moet soms moeilijke keuzes maken en doe dat altijd in eer en geweten. Maar één ding is duidelijk: ik zal die keuzes en dus mijn beleid nooit laten beïnvloeden, laat staan bepalen door een kleine groep extreem-rechtse fanatici die vinden dat het recht van de sterkste (of de rijkste) moet gelden en dat alleen het ‘eigen volk’ mag geholpen worden.”

Bij de betoging van gisteren, die gericht was tegen krakers in Gent, kwamen zo'n 250 personen op straat. Maar de situatie ontaardde snel. Vier mensen werden opgepakt.