Termont: "Begrip voor krakers, maar zal doen wat moet"

“Kraken kan niet, maar ik heb er begrip voor dat mensen die op straat wonen, intrekken in leegstaande panden.” Dat zegt Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) aan VTM NIEUWS. Hij benadrukt wel dat hij die uitspraak niet doet als burgemeester, maar als socialist. “Als burgemeester heb ik maar één boodschap: dat is dat elke vorm van kraken nu een misdrijf wordt.”

“Ik vind dat kraken niet kan, zeer duidelijk”, zegt Termont aan VTM NIEUWS. “Bewoonde panden zijn totaal onaanvaardbaar. Voor mij mag er wat dat betreft onmiddellijke uitzetting zijn. Als ik anderzijds zie dat bepaalde gebouwen jarenlang leegstaan en dat er mensen zijn die met kleine kinderen in een park moeten slapen, dan heb ik ook al gezegd – en dan spreek ik niet als burgemeester – dat ik er begrip voor heb dat ze daar intrekken.”

Termont benadrukt dat hij als burgemeester de nieuwe wetgeving zal toepassen. “Ik zeg u dat als socialist, maar als burgemeester heb ik maar één boodschap: dat is dat elke vorm van kraken nu een misdrijf wordt en dat ik tegen elke vorm van kraken zal optreden.”

De nieuwe wet die kraken strafbaar stelt, is vorige week maandag in het Staatsblad verschenen en treedt donderdag in werking. Eigenaars zouden door de wet meer rechtszekerheid krijgen wanneer hun huis gekraakt wordt. Krakers die een bewoond huis kraken, kunnen dan in principe binnen de 24 uur uit het huis gezet worden. Mensen die een onbewoond pand kraken, binnen de week.