Strengere straf voor dierenmishandeling

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) belooft strengere straffen voor dierenmishandeling in het nieuwe jaar. Er komt een inspectieteam dat specifiek toezicht houdt op slachthuizen en wie herhaaldelijk dieren mishandelt, riskeert een effectieve celstraf van achttien maanden.

Op de laatste ministerraad van het vorige jaar is beslist dat de straffen voor dierenmishandeling een pak strenger worden. De bestraffing van recidiverende dierenmishandelaars wordt verdrievoudigd van zes naar achttien maanden gevangenis, wat betekent dat daders een effectieve celstraf riskeren. "Wie niet horen wil, zal voelen", zegt Weyts. 

De N-VA-minister pompt ook drie miljoen euro in de oprichting van een inspectieteam dat specifiek toezicht zal houden op de werking van slachthuizen. Een aantal van die slachtinrichtingen kwam het afgelopen jaar in opspraak omdat de dieren er slecht behandeld werden. Met een nieuw inspectieteam moet de pakkans omhoog. 

Bovendien komt er in elke politiezone en bij alle parketten een verantwoordelijke voor dierenwelzijn, en zullen de kosten die gepaard gaan met de inbeslagname van dieren teruggevorderd kunnen worden.

De nieuwe regelgeving moet wel nog door het parlement worden goedgekeurd.