Dossier

Standpunten PVV kunnen op 1 A4'tje

Terwijl alle andere Nederlandse partijen een heel uitgebreid verkiezingsprogramma op hun website hebben, vindt de Nederlandse Partij Voor De Vrijheid (PVV) van Geert Wilders een A4’tje voldoende. Daarbij wordt uiteraard vooral aandacht besteed aan de migratieproblematiek.

“Nederland weer van ons.” Met die slogan trekt de extreemrechtse partij van Geert Wilders naar de Tweede Kamersverkiezingen in Nederland op 15 maart. Wie echter meer wil weten over de standpunten van de partij, moet het stellen met dit A4’tje op hun website. 

In elf stappen wordt uitgelegd waar de partij voor staat, met daaronder een opsomming van hoeveel geld de maatregelen zouden kosten of opbrengen voor de Nederlandse staatskas. Meer uitleg over hoe die berekeningen gemaakt worden, hoe ze bepaalde punten willen realiseren of op welke termijn ze al die punten zouden willen uitvoeren, staat er niet op vermeld.

Het Centraal Planbureau in Nederland rekent bij elke verkiezingen de partijprogramma's van de deelnemende partijen door. Dat is ook nu gebeurd voor elf partijen (bekijk hier het rapport), maar de PVV doet niet mee, net als de Partij voor de Dieren en 50Plus. 

Met deze elf punten trekt de PVV naar de verkiezingen:

Het 'volledige' A4'tje vind je hier.

Cordon sanitaire
Of Wilders zijn plannen ook effectief zal kunnen uitvoeren, valt nog te bekijken. Net als bij het Vlaams Belang in Vlaanderen, proberen de Nederlandse partijen een soort van cordon sanitaire rond de PVV te leggen. De andere partijen hebben een soort van 'gentleman's agreement' gesloten om geen regering te vormen met de extreemrechtse partij van Wilders.