Sp.a wil dokter gratis voor kinderen

Sp.a-parlementslid Karin Jiroflée dient een wetsvoorstel in om kinderen gratis naar de dokter te laten gaan. Haar partij wil ook de derdebetalersregeling invoeren voor kinderen en jongeren. “Door het bezoek kosteloos te maken, vermijd je duurdere behandelingen”, zegt Jiroflée in De Zondag.

Voor het wetsvoorstel baseert sp.a zich op Europees onderzoek waaruit blijkt dat 900.000 Belgen een bezoek aan de huisarts uitstellen om financiële redenen. “Een op de vier kleuters raadpleegt zelfs nooit een arts”, zegt Jiroflée.

"Dat is onaanvaardbaar voor een welvarende regio als de onze. Vandaar dat wij een wetsvoorstel indienen om het remgeld voor -18-jarigen te schrappen. Dat zal drempelverlagend werken. Kinderen en jongeren mogen niet het slachtoffer worden van onnodige financiële drempels”, aldus de sp.a-politica.

Derdebetalersregeling
Verder wil haar partij ook de derdebetalersregeling invoeren voor kinderen en jongeren. "We willen al langer komaf maken met dat systeem waarbij je eerst voorschiet en nadien, bij het binnenbrengen van het briefje, het grootste deel terugkrijgt”, legt Jiroflée uit.

De maatregel zou volgens de socialisten maximaal negen miljoen euro kosten. "Dat zijn peanuts in vergelijking met de 900 miljoen euro die minister Maggie De Block (Open Vld) bespaart op de gezondheidszorg", aldus Jiroflée. "Bovendien zorgt het kosteloos maken van een bezoekje aan de huisarts dat duurdere behandelingen op lange termijn worden vermeden."