Sp.a na nieuwe mail: "Vandeput heeft gelogen"

In de Kamercommissie Defensie heeft sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen een mail voorgelezen van een hooggeplaatste militair die zegt dat het perfect mogelijk is om de F-16′s te upgraden en dus te verlengen. “En wie staat daar in CC? Steven Vandeput! Dus u was wel op de hoogte, u hebt gelogen.” Vandeput reageert woest. “Ik vind die mail niet terug. U ziet spoken!”

De mail waarover Van der Maelen beschikt komt van generaal Claude Vandevoorde, op dat moment hoofd van de militaire inlichtingendienst. “Ik vind die mail niet terug, dus dan zou het wel eens goed kunnen zijn dat die nooit verzonden is", reageert Vandeput. "Zeg mij wanneer die mail gestuurd is, dan kan ik tenminste een deftig onderzoek voeren. Elke keer weer denkt u hier een document op te diepen waaruit blijkt dat iedereen liegt. Ik ben het echt beu dat u zaken beweert waarvan u geen enkel bewijs heeft.”

Maar Van der Maelen is ervan overtuigd dat hij hiermee een bommetje heeft gedropt. “Collega’s van de meerderheid, denk heel goed na of jullie dit kunnen blijven accepteren, om door deze minister belazerd te zijn.”

Getuigenis?
Hij vraagt om generaal Vandevoorde te horen onder ede. Aan de interne en externe audit hecht hij nu helemaal geen geloofwaardigheid meer. “Er zijn hier personen uit de legertop verschenen die ons ook de waarheid niet verteld hebben! Ik vrees dat ze één voor één onder druk gezet zijn om alleen te lossen wat in het kraam past.”

Bekijk ook: